Goede vrijdag en de karmadragende ondernemer.

De kruisweg, zoals op Goede Vrijdag herdacht, laat zien hoe Jezus gelaten en vol overgave zijn kruis meezeult van het paleis van Pilatus tot aan de berg Golgotha waar hij uiteindelijk aan het kruis genageld wordt.

De karmadragende ondernemer

Dit raakt aan het thema van de karmadragende ondernemer. Iemand die zich bewust is van zijn rol in het leven, oog heeft voor de nood en het lijden van de ander en een verhoogde gevoeligheid voor de roep van het collectief, het grotere geheel. Karmadragers helpen de energie van het collectief verhogen door zware thema’s die in families, systemen of op aarde spelen bewust te worden, te doorvoelen en te helpen transformeren en helen.

Het isolement van de karmadrager

Hierin staan ze vaak alleen en worden ze niet begrepen. Dat isolement, die afgescheidenheid is de grootste pijn van karmadagers. Omdat karmadragers tevens kwartiermakers zijn, degenen die op de troepen vooruit lopen, zien ze meer, weten ze meer en zijn ze zich van meer bewust dan een ander. De enige redding om zoveel leed aan te kunnen is ervoor te zorgen dat de eigen liefdesfrequentie torenhoog blijft. Deze frequentie helpt niet alleen het collectieve leed te transformeren en op te lossen maar helpt hen ook hun eigen afgescheidenheid en isolement te overstijgen. Geweldig toch?

Het mechanisme

Nou nee dus, want alleen al de aanwezigheid van zoveel liefde raakt de laagfrequente, pijnlijke, onzichtbare stukken ellende van de ander aan wat direct haatgevoelens bij die ander oproept en onmiddellijk weer op de karmadrager zelf wordt geprojecteerd.

We zien dit niet alleen in het klein terug bij roddel en haatcampagnes binnen families, pesterijen op het werk of bij klokkenluiders en verdoemden die pijnlijke maatschappelijke thema’s hebben blootgelegd. We zien het nu vooral terug in het groot en hoe voorkomen wordt dat mensen wakker en bewust worden. Dit maakt dat karmadragers voortdurend heen en weer geslingerd worden tussen het uitleven van de eigen roeping en hun eigen zelfbescherming.

Dit is in het kort mijn verhaal over de kruisweg van Jezus op Goede Vrijdag.

Wil je met me reflecteren op het innemen van jouw positie, vooral nu, en hoe jij jezelf het allerbeste beschermt? 
Ga dan het kantelgesprek met  me aan.