Hoe voorkom je dat je drama klanten aantrekt?

“Het is als businesscoach zó frustrerend als klanten moeilijk in beweging komen en niet de gewenste resultaten behalen. Dit leidt tot vervelende situaties en de klant blijft in een hopeloze en hulpeloze toestand hangen”, hoorde ik onlangs een wereldbefaamde businesscoach in een interview verklaren. En hij is niet de enige.

Gezien het uitmuntende track record van deze coach ontbreekt het hem absoluut niet aan inzichten, vaardigheden, leiderschap of een passend waardesysteem. Wat is dan wel de crux?

Zó voor de hand liggend dat het gênant is.

Het ligt echter zó voor de hand dat het te simpel en te gênant voor woorden is en daarmee tevens beledigend voor deze kanjers van coaches. Want als ik het zo duidelijk zie, dan hebben zij dit toch zéker al veel eerder gezien?

Wat leren we over marketing?

De meeste marketingstrategieën raken de grootste pijn, nood, onmacht of een diep verlangen bij de klant aan. Gevolgd door een trigger op het gevoel van schaarste wat onbewust tot Fear–Of–Missing–Out leidt en de toon is gezet. De onbewuste klant herkent zich in de boodschap en gaat razendsnel op het aanbod van deze redder of goeroe in, die immers heeft beloofd zijn nood te ledigen, op te lossen of het diepste verlengen te helpen verwezenlijken. Hiermee wordt de coach, weliswaar via een omweg, onmiddellijk in het drama van die klant getrokken, met alle gevolgen van dien.

Jouw succes is niet altijd het succes van je klant!

Want het staat als een paal boven water:
Ook al ben je de meest succesvolle (business) coach, er bestaan ook klanten die het meest succesvol zijn in het volharden in en het verdragen van hun eigen drama! Dat volharden en verdragen is een medaille waard! Probeer hen dat maar eens te ontnemen!

Als hulpverlener, opgeleid in de jaren tachtig, was het eerste wat ik van mijn supervisor leerde:
“Herken, erken en frame het drama van je klant steeds opnieuw weer tot op het bot om hem of haar te belonen als eigenaar van het drama en millimeter dan pas naar verandering!”

Maar dáár hebben (business)coaches die met hun bedrijf een belofte waar te maken hebben, juist helemaal geen tijd voor en geen zin in! Zij willen resultaten met hun klanten boeken, want dat geeft het meeste vervulling.

Ze hebben dat immers hun klant beloofd! Sterker nog, dat staat vaak zwart op wit in hun opdrachtbevestiging en Algemene Voorwaarden.

Als er daarnaast bij (business)coaches ook nog eens onbewuste emoties of patronen spelen, waaronder de verwachting dat de klanten binnen hun bedrijf hen onvoorwaardelijk waarderen, vervullen en bewonderen, dan is het drama compleet. Beiden blijven in deze vicieuze cirkel volharden en er schijnt geen uitweg te zijn.

De (business)coach voelt zich onzeker worden en duikt in de wereld van de therapieën en maakt zich skills zoals hypnotherapie,  en andere diepgaande transformatievaardigheden  eigen om deze klanten tóch nog te kunnen helpen en tevreden te stellen. En zó het bestaansrecht van het eigen bedrijf te waarborgen.

Maar welke boodschap zend je hiermee in het universum uit?
Dat jij de verantwoordelijkheid voor de levensprocessen van je klant naar je toe trekt? In plaats van respectvol toeschouwer te blijven, het ongemak van je klant te kunnen dragen en daarmee het volste vertrouwen uitstraalt in de goede afloop van het levensproces van de klant?

Een klant die volhardt in drama, wijst namelijk in eerste instantie, het eigen potentieel aan mogelijkheden af en trekt zodoende niet de omstandigheden aan die de eigenwaarde en krachten versterken. Deze klant zal, vooraleer het kwartje ergens aan de binnenkant valt, in rondjes blijven draaien rond de eigen zwakheden, daarin verzanden en stiekem blijven investeren in talloze cursussen, trainingen en workshops om 'aan' de eigen zwakheden te blijven werken in plaats van ze in alle liefde te laten voor wat ze zijn. Ook hier zie je marktwerking, dit keer in de drama's. 

Eigenwaarde en zelfvertrouwen groeien vanzelf door je sterke kanten verder te ontwikkelen en doen waar je voor op deze planeet bent neergezet. Je zoekt begeleiding bij hoe jij je natuurlijke oertalenten het beste in deze 3D wereld neerzet, hoe jij het natuurlijk tijdsverloop van processen leert respecteren en laat het leven verder haar werk doen.
Dan boek je samen de allerbeste resultaten.

Hoe voorkom je dat je in het drama van je klant verzeild raakt?

Ten eerste door jezelf nu de vragen te stellen: 

  1. Op welk type klanten wil ik me richten?
  2. Wat heb ik in mijn werk nodig om te groeien in bewustzijn?
  3. Waar word ik zielsgelukkig van, hoe ben ik op mijn best en maak ik de meeste impact?

Ten tweede zorgt je Hogere Zelf (HZ) ervoor dat je gelijkmoedig en onaangedaan blijft bij iedere sneer, intrige of provocatie. Je houdt de leiding over je eigen emoties, zodat de klant geen kant uit kan met zijn of haar projecties en deze reflecteren dan terug op de persoon zelf. De klant komt dan in innerlijke processen terecht die zéér heftig zijn en voor jou wél voelbaar zijn, maar geadresseerd blijven in de klant.  De klant weet onbewust dat het eigen drama uitleven in de samenwerkingsrelatie geen enkele zin heeft. Want dit zou de klant alleen nog maar verder in de eigen onmacht brengt. Omdat je deze processen ziet, liefdevol, zonder oordeel en vrij van enige verwachting begeleidt, ben je in staat de zwaarte van deze processen aan te zien en te dragen, zonder persé te moeten interveniëren. Want dan zou je onmiddellijk de regie kwijt raken.

De relatie blijft werkbaar, terwijl je als coach voortdurend beschermd bent. 

Kort verhelderd in onderstaande illustratie.

Samen succes boeken?

Wil je alleen maar werken met ambitieuze, hoog bewuste klanten die het leiderschap niet schuwen en regisseur van hun eigen leven zijn? Zodat jullie samen wérkelijk resultaten behalen?
Pas dan je marketingboodschap aan en spreek hen onmiddellijk als zodanig aan!

Hoe?
Door helderheid te krijgen over je ideale klantprofiel.
De gratis PDF 'Je ideale klantprofiel' ontvang je vooraf aan het het kanteltraject. Op jouw succes en die van je klanten!

Warme zielsgroet,