De HYDRON

HET BELANG VAN WATERSTOF VOOR HET LICHAAM EN JE GEZONDHEID

( de korte versie )

Waterstof of Hydrogen H2 is een van de sterkste lichaamseigen antioxidanten. H2 heeft een optimaal intracellulair bereik dankzij de extreem lage dichtheid van waterstof. Het kan gemakkelijk door alle cellen opgenomen worden.

De werking wordt o.a. omschreven als: 

175 x effectiever dan vitamine C 

en 860 x effectiever dan co-enzyme Q10.

Ook heeft H2 de reputatie selectief te werk te gaan 

en niet alle (waardevolle) oxidanten te ontkrachten, 

Ze verbinden zich slechts met agressieve (vrije zuurstof) oxidanten, 

met als resultaat: de vorming van water!

 

Een bekende relatie van me, Tyler le Baron, oprichter van het Molecular Hydrogen Institute en een bekende onderzoeker van waterstof, vertelde me het volgende: “Het is aangetoond dat waterstofgas invloed heeft op 31 verschillende soorten aandoeningen, die kunnen worden onderverdeeld in 166 ziektemodellen. Het meeste inzicht is er in het antioxiderende effect. Waterstof is het het kleinste molecuul en dankzij dit feit kan het, in tegenstelling tot andere antioxidanten, tot in de ken van de cellen en de mitochondrien doordringen – daar waar vrije radicalen het meeste schade aanrichten. Omdat waterstofgas rijk is aan vrije elektronen, beschikt het over het vermogen om vrije radicalen weg te zuiveren. Hiermee is het een krachtige antioxidant. Omdat waterstof een bereik heeft tot diep in de cellen, kan het het DNA beschermen en dat alleen al wijst op een preventieve werking tegen aan leefstijl gerelateerde ziektes zoals kanker en hartaandoeningen, maar ook het verouderingsproces.”

De verschillende toedieningsvormen van H2

Moleculair waterstof (H2) kan op verschillende wijzen worden toegediend in het lichaam. Elk van deze toedieningsvormen hebben verschillende eigenschappen, waarbij de resultaten sterk kunnen verschillen. Ingeademde waterstof is bijvoorbeeld de minst efficiënte toepassing:

 1. Inhalatie van H2 minst effectief
 2. Injectie van fysiologisch water verrijkt met H2 alleen door een arts toe te passen
 3. Drinken van met H2 verrijkt water is het meest effectief
 4. Stimulatie van H2 via darmbacteriën via voedingssupplementen
 5. Stimulatie van H2 via voedingssupplementen

Activatie van H2 waterstof op een lege en volle maag

De concentratie H2 in het bloed neemt na drie minuten toe na het drinken van H2 verrijkt water. Hoewel er nog geen onderzoek is gedaan naar voedingssupplementen die H2 verhogen, mag men veronderstellen dat na het activeren van H2 de opnametijd gelijk is met dat van water. Er is een duidelijk verschil tussen H2 activatie op een lege en volle maag; op een lege maag is er een verhoging van 760% in de bloedbaan, op een volle maag bedraagt dit 360%

H2 waterstof heeft een positieve uitwerking op:

 1. ATP toename: Waterstof is de activator van het ATP synthase enzym (maakt ATP aan)
 2. DNA-herstel en genetische expressie: waterstof ruimt oxidatieve stress op in de celkern (waar zich de genen bevinden) en herstelt het DNA en de gen-expressies door de werking van enzymen met ATP als co-factor te verhogen: DNA ligase ( DNA-herstel)
 3. Methylatie problemen: de meeste methylatie-enzymen hebben ATP als co-factor.
 4. Enzym deficiënties: ATP is de tweede meest voorkomende co-factor van enzymen.
 5. Metabolische aandoeningen en overgewicht: insulineresistentie, diabetes type 2, overgewicht, metabool syndroom.
 6. Verlagen van cholesteroltriglyceriden en LDL. Verbetering van de HDL.
 7. Leververvetting 
 8. Arteriosclerose
 9. Antibioticum tegen Escherichia coli en Staphylococcus aureus
 10. Aambeien (al dan niet met bloeden)
 11. Antistollingseigenschappen (voorkomen van hersen- en hartinfarct)
 12. Darmontstekingen: IBS, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa
 13. Chronische diarree of obstipatie 
 14. Prebioticum: verhoogt de aanmaak van bifidobacteria and lactobacillus
 15. Inflammatoire aandoeningen
 16. Kanker
 17. Lactaat-acidose, snelle verzuring in het bloed door fysieke inspanning
 18. Droge mond, droge keel, keelontstekingen 
 19. Resistentie van neurotransmitters en hormonen (bv. dopamineresistentie)
 20. Herstel van hersencellen (bv vergeetachtigheid door chronische hyper-cortisol)
 21. Immuunmodulatievermindert de allergische aandoeningen en reacties, door het remmen van IgE-antistoffen
 22. Verhoogt de aanmaak van het DPP-IV enzym (toename DPP-IV gen-expressie)
 23. Bescherming tegen UV-straling (huid en ogen)
 24. Verbetert de oogfuncties 
 25. Vermindert oxidatieve stress
 26. Chelator ( afvoerder) van kwik en andere zware metalen
 27. Candida en andere schimmelinfecties 

Antioxidant functie = waterstof. 

Alle oxidanten die oraal worden ingenomen of endogeen worden aangemaakt, voeren hun antioxidant functie uit via waterstof. Hetzij via het doneren en/of vervoeren van waterstofatomen, of via het activeren van genen die antioxidanten aanmaken.

De meeste oraal ingenomen antioxidanten zijn inefficiënt omdat ze eindigen als oxidant (bv. vitamine C en E) of de expressie van de antioxidant-genen verlagen of omdat ze meerdere verteringsenzymen remmen.

Waterstof werkt ontzurend, in tegenstelling tot de meeste antioxidanten uit voedingssupplementen.

 

De aanmaak van ATP ( energiebooster)

Het menselijk lichaam beschikt niet over enzymen voor de aanmaak van waterstof. Het organisme kan waterstof uitsluitend aanmaken via bacteriële omzetting, via (neuro) melanine en via chlorofyl ). Waterstof activeert de aanmaak van ATP.

 

De aanmaak van ATP verloopt via het ATP synthase enzym. ATP synthase is een mitochondriaal enzym dat functioneert als een ATP turbine met 200 omwentelingen per seconde. De rotatie wordt gevoed door waterstof moleculen en levert 600 ATP moleculen op per seconde. Deze productie is nodig omdat het lichaam gemiddeld honderd kg ATP per dag produceert, deze energie wordt onmiddellijk opgebruikt. Het lichaam heeft een kleine reserve van 50 gram ATP.

Glucose is de snelste route om waterstofatomen via voeding aan te leveren omdat glucose de meeste waterstofatomen (zie onderstaande afbeelding) bevat van alle nutriënten, m.a.w. glucose is een waterstofdonor. Vandaar dat we snel energie krijgen van suiker. In tegenstelling tot glucose levert melanine meer waterstofatomen omdat het menselijk lichaam voor 70% uit water bestaat (melanine zet water om in waterstof en zuurstof). 

Glucose bevat de meeste waterstofatomen van alle nutriënten

 

Waarom hersencellen meer water bevatten dan andere cellen

De optimale intracellulaire hoeveelheid water is 65% voor de perifere cellenHersencellen bevatten 85% water. De reden hiervoor is omdat hersencellen gemiddeld 9.000 mitochondria per cel bevatten (het gemiddelde aantal mitochondria in de perifere cellen bedraagt 100 à 300 en is het hoogst in de hartspieren en de eicellen). De hersencellen bevatten beduidend meer water én mitochondria omdat er meer energie moet aangemaakt worden:

 • De hersenen 2% van de totale lichaamsgewicht omvatten en zowat 20% van de totale energiecapaciteit verbruiken
 • De hersenen kunnen in tegenstelling tot andere organen, geen energiereserve opbouwen. De hersencellen moeten constant energie aangevoerd krijgen, ook als we gedurende langere tijd niet kunnen eten. Neuromelanine is de ideale stof om via waterstof energie (ATP) aan te maken in een cellulaire omgeving met veel water.

Waterstof functies

Zowat 60% van menselijk lichaam zijn waterstof-atomen. Het onderzoek naar de functies van waterstof is ongeveer 15 jaar geleden begonnen in Japan. Het Westers onderzoek volgde pas een aantal jaren geleden en richt zich vooral op de commerciële toepassingen. Een van de toepassingen van de westerse geneeskunde is het bacterieel produceren van melanine, wat op dit moment de meest effectieve behandeling is om de symptomen van Parkinson te verminderen tot zelfs te genezen.

 

Het is onmogelijk om alle effecten van waterstofgas (H2) te beschrijven. Ten eerste vanwege de omvangrijke effecten van H2 en ten tweede omdat het mechanisme waarom H2 zoveel voordelen heeft voor het lichaam nog niet helemaal in kaart is. Samengevat kan men H2 omschrijven als de meest efficiënte molecule in het intelligent resetten van de gen-expressies:

 • H2 verhoogt de gen-expressies. Onder meer genen die te maken hebben met het aanmaken van antioxidanten, celherstel, aanmaak van receptoren van neurotransmitters en hormonen, ATP, DNA-herstel, antikanker-genen, metabolische genen, anti-inflammatoir, anti-celdood, anti –type–1–allergie, energiemetabolisme, enz...
 • H2 voorkomt de oxidatie van vetten in de bloedvaten (vaatplak), heeft een gunstig effect in het verbeteren van insulineresistentie en diabetes type 2, herstelt de aanmaak van hersencellen, enz...

Er zijn een aantal redenen waarom waterstofgas waarschijnlijk de belangrijkste anti-oxidant is: 

 • H2 werkt preventief
  Het is op wetenschappelijke wijze bewezen dat waterstof(gas) de krachtigste oxidant genaamd ‘hydroxyl radicaal’(*) bestrijdt. Dit voorkomt schade aan DNA, lipiden en eiwitten in het lichaam.
 • H2 is selectief
  De anti-oxidante voordelen van waterstof komen zonder nadelige bijwerking en het reageert niet met andere functionele oxidanten.
 • H2 blijkt onschadelijk
  Waterstof verstoort noodzakelijke metabolische reacties en celsignaalfuncties niet.
 • H2 is effectief
  Doordat waterstof bijzonder klein is, dringt het (in tegenstelling tot andere antioxidanten) door tot daar waar bescherming en revitalisering essentieel is. Zoals in de celkern en de mitochondriën (energiecentrales in de cellen). Waterstof passeert ook de bloedhersenbarrière en kan daar oxidatieve schade helpen voorkomen.

De nieuwste innovatie op het gebied van waterstof verrijkt water is de HYDRON. Een klein apparaatje wat je los op het aanrecht kunt zetten of achter de Artsea 24 Natur Pur kunt aansluiten zodat er altijd H2 verrijkt water uit je kraan komt.Handig en erg effectief. Ik heb de HYDRON zelf, los met een glazen fles erop, en ben zéér tevreden.

Voor degenen die niet nóg meer apparatuur in de keuken wil, is er ook waterstofverrijking van het water mogelijk in tabletvorm, die hoge concentraties waterstof aan je water toevoegt. Ik heb ze uitgetest en ze zijn fantastisch. Ik gebruik ze als ik voor een paar dagen buiten de deur ben. Meer info? Laat me weten.

Liever de HYDRON brochure lezen?