Wereldwaterdag

Iedereen recht op vrije toegang tot schoon drinkwater!

Wie kan het in Nederland met deze stelling niet eens zijn? Bij ons is drinkwater een vanzelfsprekendheid. Regen valt met bakken uit de lucht, de sloten lopen over en we hoeven de kraan maar open te draaien en er komt water uit. Zoveel water als we maar willen. Dus, wat is het probleem? Toch is het zelfs in Nederland nodig om bewust met onze waterbronnen om te gaan.

Wat we dienen te weten.

Het is een gegeven dat de hoeveelheid water op onze aarde al miljoenen jaren constant blijft. Alleen de kwaliteit ervan vermindert en de vorm varieert tussen waterdamp, vloeibaar en ijs. Onze aarde bestaat voor 70% uit water waarvan slechts 3% zoet water is dat voor het grootste gedeelte uit ijs bestaat. Van alle water op aarde hebben we voor consumptie maar een kleine 0,3% zoet water tot onze beschikking. Een gedeelte daarvan bestaat uit oppervlaktewater en het andere gedeelte bestaat uit grondwater dat in diepere lagen in de aardbodem ligt opgeslagen.

We zijn op aarde inmiddels met 7 miljard mensen die géén week kunnen overleven zónder drinkwater.

Water is dus schaars te noemen. En schaarste leidt in het huidige denken direct tot het volgende verdienmodel: “Koop alle zoetwaterbronnen in de wereld op en zet er een hek omheen, zodat drinkwaterbronnen alleen toegankelijk zijn voor de firma’s die dat water oppompen, afvullen in plastic flessen en vervolgens verkopen aan mensen die daarvoor de vastgestelde prijs kunnen en willen betalen.”

Geboren zijn op deze aarde betekent dat je op z’n minst het recht moet hebben op vrije toegang tot schoon drinkwater.

Nog even een reminder: Van alle water op aarde is slechts een fractie zoet water en daarvan is slechts een fractie beschikbaar voor consumptie. Een gedeelte van die fractie bestaat uit oppervlaktewater.

De actualiteit

Het is met de kwaliteit van het oppervlaktewater in Nederland en onze omringende landen niet opperbest gesteld. Het oppervlaktewater wordt vervuild door overbemesting, door drugs- en medicijnresten, door hormoon- en chemokuurresten, zware metalen, plastics in de vorm van polymeren, door chemische reinigingsmiddelen en door cosmeticaresten.

Zie voor de berichtgeving http://nos.nl/video/492058-rivm-kwaliteit-drinkwater-onder-de-maat.html

Je kunt je dan de vraag stellen: “Wie zijn dan verantwoordelijk voor deze immense vervuiling van ons oppervlaktewater?” Die conclusie is gemakkelijk te trekken. Wij, wij met z’n allen!

En dan verwachten we, met z’n allen, dat de Nederlandse waterleidingmaatschappijen alles in het werk stellen om ons van 100% schoon, lekker en gezond drinkwater te voorzien tegen een betaalbaar tarief? Ooit nagedacht hoe een waterleidingmaatschappij aan schoon drinkwater komt?

Wat blijkt?

Inderdaad, de burger vraagt en de waterleidingmaatschappijen draaien op volle toeren om aan de vraag te blijven voldoen.

Ons drinkwater bestaat voor 40% uit oppervlaktewater en voor 60% uit grondwater. “Om de kwaliteit van het leidingwater te waarborgen zijn er 35 waterbronnen in Brabant waar Brabant Water het water uit omhoog pompt vanuit een diepte variërend van ongeveer 30 meter tot ongeveer 330 meter, afhankelijk van de kwaliteit van het waterwingebied.” laat Brabant Water me weten.

Op de zéér informatieve site van Brabant Water staat te lezen hoe zorgvuldig er met dit opgepompte water wordt omgegaan om het ons, veeleisende burgers, naar de zin te maken.

Deze zelfde website van Brabant Water toont de burger de volgende cijfers:
“Gemiddeld gebruiken we 119 liter water per persoon per dag. Dat zijn ongeveer 12 volle emmers. Natuurlijk hangt uw watergebruik af van uw persoonlijke leefgewoonten en woonsituatie.” Hoe ga je bewust om met water?

2 liter per persoon per dag is nodig vóór het behoud van je eigen gezondheid.

 

Persoonlijke hygiëne per keer

Bad: 114,5 liter
Douche: 71,3 liter
Wastafel gebruik: 4 liter
Toilt met spaarknop: 5,7 liter

In en om het huis

Wasmachine: 52,9 liter
Afwasmachine: 17,4 liter
Afwassen met de hand: 9,1 liter
Keukenkraan 3,4 liter

 

Consumptie per dag

Koffie en thee: 0,6 liter
Kraanwater 0,4 liter
Voedselbereiding: 1 liter
2 liter p.p.p. dag om te drinken

Als we de volle badkuip even buiten beschouwing laten blijkt dat we, van al het leidingwater wat ons huis binnenstroomt, slechts 1,2 % voor consumptie gebruiken!

Conclusie: Het nutteloze uitputten van onze eeuwenoude zoetwaterbronnen moet stoppen!

Terwijl we slechts 1,2 % van het totaal aan leidingwater werkelijk voor onze consumptie gebruiken en onze eigen zoetwaterbronnen zó schaars zijn, produceren de waterleidingmaatschappijen, met een mix van 40% oppervlaktewater en 60% schaars, schoon en zoet grondwater, onze totale behoefte aan drinkbaar leidingwater. En dit schaarse, schone grondwater verspillen we aan douchen, toilet doorspoelen, poetsen, tuin besproeien en de auto wassen. Kan dat niet anders, zou je denken?

De oplossing?

Die oplossing ligt dan toch echt bij onszelf . In het belang van het behoud van onze waterbronnen zijn we het aan onszelf en onze nazaten verplicht om ons bewust te zijn met welke middelen we ons huis poetsen, waar we ons mee wassen, onze huid verzorgen en wat we doen met de medicatie die massaal wordt voorgeschreven en weer wordt uit geplast. Dit chemische afval opvangen in een fles en rechtstreeks naar de milieustraat misschien? Waar wassen we de auto mee? Met welke middelen tuinieren we? En wat verwachten we van onze boeren, die het nu qua transitie in bedrijfsvoering zo moeilijk hebben terwijl de mestquota strak geregeld zijn?

En waarom zouden we van de waterleidingmaatschappijen eisen dat ze het leidingwater zo goed zuiveren dat het drinkbaar zou moeten zijn? We gebruiken er slechts 1,2 % van voor consumptie! En veel mensen kopen flessen mineraalwater. ’s Zomers bij warm weer zijn de flessen mineraalwater in de winkels niet aan te slepen. Waar staat dit gedrag voor? Waarom kopen mensen massaal bij warm weer plastic flessen mineraalwater?

De duurzame, circulaire oplossing van het optimaal drinkwater

Om het milieu te sparen en zou men het gesjouw met plastic flessen moeten stoppen. Iedereen zou toegang moeten kunnen hebben tot de aanschaf van een passend waterfiltersysteem. Per persoon, per wijk of per flatgebouw. Een waterfiltersysteem die 7 liter puur, zuiver en optimaal drinkwater < 150 Micro Siemens per 10 minuten produceert. Afvullen in glazen flessen omdat we het zwaar milieuvervuilende plastics, de polymeren met weekmakende ftalaten, ook niet meer moeten willen.

Écht puur en schoon water, zónder chemische verbindingen, zware metalen, kalk, medicijn- en cosmeticaresten. Puur water met een Micro Siemens lager dan 150 wat het lichaam weer kan ontgiften in plaats van water > 300 Micro Siemens dat het lichaam verder belast.

’s Ochtends een halve liter 100% puur water drinken en ’s avonds voor het slapen gaan een halve liter. Met 100% puur water koken, koffie en thee van zetten en de tanden mee poetsen. We zouden puur water als enige dorstlessende drank weer mogen gaan waarderen, net als vroeger, in plaats van de talrijke frisdranken die onze gezondheid verder verzwakken.

Samengevat: De kwaliteit van ons leidingwater hoeft niet zo goed te zijn als we de 1,2% die we consumeren zélf filteren en zuiveren. Gewoon zelf of met een collectief in de stad, wijk of flatgebouw zorg dragen voor puur en zuiver water. Wie kan daar de voordelen niet van inzien? Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?