Wat te doen met negatieve publiciteit?

“Help, ik word met mijn methode en programma in de media onderuitgehaald”, liet laatst een klant, die integraal therapeut is, me tijdens de coachingscall weten.

"Help, onze gadget en methode worden gefileerd in het consumentenprogramma RADAR", liet een andere klant, zij is frequentie therapeut, me  via  Facebook messenger weten.

Wat er aan vooraf gaat.

In het kort:

  1. De voorkant van je bedrijf is geheel volgens eigen intuïtie en inzichten ingeregeld, conform de marketingfundering die bij het ondernemersprofiel past, om de juiste klanten aan te trekken en te werven.
  2. De follow up, de verkoop, verloopt naar wens omdat is geleerd hoe een organische sales vorm te geven en eigen te maken
  3. De meest zielsvervulling biedt het helpen van klanten met een, inmiddels zichzelf bewezen, methode inclusief gadget in een passend programma.
  4. De bedrijfsresultaten vertonen vanaf 2013 een jaarlijkse groei van rond de 34%.

Tot zover is de missie geslaagd.

Totdat...

De media lucht krijgt van de persoon, de methode of gadget in kwestie en diens succes. Vervolgens wordt de persoon, het gadget én bedrijf, inclusief website, methode en programma op alle onderdelen door de gehaktmolen van het bestaande reguliere paradigma gehaald, totdat er schijnbaar niets meer van overeind blijft dan een ridicuul karkas van wat het ooit was. De prijzen worden daarbij altijd absurd genoemd.

Je voelt je als ondernemer knock-out geslagen en vraagt je af: "Hoe vertoon ik me nog in mijn  netwerk? en Hoe kom ik  degene weer onder ogen die me al eerder voor gek verklaarde?"

En natuurlijk..

Natuurlijk liggen MLM bedrijven vaak onder vuur. En gedeeltelijk ook wel terecht. Want door het gekozen distributiemodel met een aantrekkelijke verdienmodel wordt het accent op verkopen gelegd in plaats van het werkelijk verder helpen van mensen.  De kennis, de opleiding en begeleiding ontbreekt, de ontelbare ZOOM webinars|sessies ten spijt. Dat is geen helpen! Dat is mensen nog meer zand in de ogen strooien. . Dit heb ik de afgelopen 15 jaar aan den lijve ondervonden bij 3 'Social Sharing' bedrijven die hoogwaardige gadgets via deze marketingstrategie op de markt brachten. Zij zijn de cases waar iedereen lering uit kan trekken. Want uiteindelijk is het Social Sharing | MLM model niet houdbaar. Daarna wordt het gadget op een reguliere manier op de markt gebracht door middel van landelijke distributiestromen inclusief  gecertificeerde opleidingen. Dát is de manier die wél werkt.

Het voorbeeld van mijn klanten staat niet op zich.

Helaas heeft een relatie die ik eerder sprak, een tijd terug, naar aanleiding van vernietigende media–aandacht in RADAR, het faillissement van zijn bedrijf met 20 werknemers moeten aanvragen.

Hij werkt inmiddels naar alle tevredenheid in het buitenland maar zijn vraag is nu toch: "In hoeverre kan ik mijn werk in Nederland onder de 'RADAR' voortzetten of is er een manier om tóch zichtbaar te zijn?"

Aanpak

Maar goed, hoe los je het probleem van negatieve publiciteit op korte termijn op en weet je de imagoschade tot een minimum te beperken? Hoe  kun je als therapeut, weliswaar minder naïef en een stuk wijzer, zonder kleerscheuren het werk voortzetten?

Mijn visie

Mijn visie is dat je in deze tijd, waarin bestaande systemen aan het wankelen zijn en oude geneeskundige paradigma's zo langzamerhand achterhaald, je vóóral zichtbaar moet zijn. Je wordt écht beschermd! Maar dit vraagt om een specifieke aanpak die ik mijn klanten leer.

Deze is:

  • Noem nooit  de naam van het gadget,  methode of product in je marketing.
  • Noem altijd je  specifieke kijk, een unieke invalshoek of je USP in je marketing.
  • Heb het over  de resultaten die je met je klanten behaald of andere succesverhalen.
  • Heb het over jouw bedrijf, jouw eigen methode en de klanten waar jij je op richt.
  • Laat nooit toe dat een ander bedrijf geassocieerd wordt met jouw bedrijf.

Je klant is absoluut niet geïnteresseerd in HOE de resultaten worden behaald maar wel in DAT ze worden behaald!

Herken jij je in dit thema en wil jij de zichtbaarheid van je methode, je programma en bedrijf graag met me tegen het licht houden?

Of heb je een vervelende situatie meegemaakt en weet je niet hoe jij je hiertoe te verhouden hebt? Stuur me een bericht of maak direct een afspraak voor een kantelgesprek.


«   »