Hoe coaches en therapeuten drama cliënten aantrekken

“Het is als Businesscoach zó frustrerend als cliënten moeilijk in beweging komen en niet de gewenste resultaten behalen. Dit leidt tot vervelende situaties en de cliënt blijft in een hopeloze en hulpeloze toestand hangen”, hoorde ik onlangs een wereldbefaamde businesscoach in een interview verklaren. En hij is niet de enige.

Gezien het uitmuntende track record van deze coach ontbreekt het hem absoluut niet aan inzichten, vaardigheden, leiderschap of een passend waardesysteem. Wat is dan wel de crux?

Zó voor de hand liggend dat het gênant is.

Het ligt echter zó voor de hand dat het te simpel en te gênant voor woorden is en daarmee tevens beledigend voor deze kanjers van coaches. Want als ik het zo duidelijk zie dan moeten zij het toch zéker al veel eerder gezien hebben?

Wat leren we over marketing?

De meeste marketingstrategieën raken de grootste pijn, nood of onmacht bij de cliënt aan. Gevolgd door een trigger op het gevoel van schaarste wat onbewust tot Fear–Of–Missing–Out leidt en de toon is gezet. De onbewuste cliënt herkent zich in de boodschap en gaat razendsnel op het aanbod van deze redder of goeroe in, die immers heeft beloofd zijn nood te ledigen of op te lossen. Hiermee stapt de coach onmiddellijk in het drama van de cliënt met alle gevolgen van dien.

Jouw succes is niet altijd het succes van je cliënt!

Want het staat als een paal boven water:
Ook al ben je de meest succesvolle (business) coach die er bestaat, er bestaan ook cliënten die het meest succesvol zijn in het volharden in en verdragen van hun eigen drama! Dat volharden en verdragen is medaille waardig! Probeer hen dat maar eens te ontnemen!

Als hulpverlener, opgeleid in de jaren tachtig, was het eerste wat ik van mijn supervisor leerde:
“Herken, erken en frame het drama van je cliënt steeds opnieuw weer tot op het bot om hem of haar te belonen als eigenaar van het drama en millimeter dan pas naar verandering!”

Dáár hebben businesscoaches die met hun bedrijf een belofte waar te maken hebben, juist helemaal geen tijd voor en geen zin in! Zij willen resultaten met hun cliënten boeken, want dat geeft het meeste vervulling en dat hebben ze immers hun cliënt beloofd! Sterker nog, dat staat vaak zwart op wit in hun Algemene Voorwaarden.

Als er daarnaast bij coaches ook nog eens onbewuste emoties spelen waaronder de verwachting dat de cliënten binnen hun bedrijf hen onvoorwaardelijk waarderen, vervullen en bewonderen dan is het drama compleet.

Dit kan anders!

Samen succes boeken?

Wil je alleen maar werken met ambitieuze, bewuste cliënten die het leiderschap niet schuwen en regisseur van hun eigen leven zijn? Zodat jullie samen wérkelijk resultaten behalen?
Pas dan je marketing aan en behandel hen onmiddellijk als zodanig!

Hoe?
Vraag het kantelgesprek met me aan.

Op jouw succes en die van je cliënten!

Warme zielsgroet,


«   »